Leren van de huid

De huid van elk persoon is anders en toch voert iedere huid een paar opmerkelijke taken uit: het beschermt het lichaam, helpt bij de ademhaling, reguleert de lichaamstemperatuur en genereert stoffen die zowel belangrijk zijn voor de huid zelf als voor de rest van het lichaam. En de huid is een ongeëvenaard zintuiglijk orgaan. Dit zijn allemaal goede redenen om goed voor de huid te zorgen en hem te beschermen. Bovendien is de menselijke huid de beste onderwijzer voor de onderzoekers van Beiersdorf - zijn biologie biedt steeds nieuwe uitgangspunten voor de ontwikkeling van innovatieve werkzame stoffen en producten.

In het Beiersdorf Research Center in Hamburg (Duitsland) probeert een multidisciplinair team van menselijk, cellulair en moleculair biologen, immunologen en biochemici elke dag nieuwe processen in de diepte van de huid te ontrafelen. Ze bekijken de huid van zeer dichtbij met behulp van elektronenmicroscopen en met biochemische, moleculair-biologische en celdynamische methoden. Ze zoeken naar nieuwe bestanddelen die de huidcellen op natuurlijke wijze beschermen, ondersteunen of de biologische processen ervan stimuleren. Als onderdeel van onze producten helpen deze stoffen de huid vitaliseren en zijn functies optimaliseren.

Een groep natuurkundigen en biotechnici ondersteunt de onderzoekers van Beiersdorf in hun werk, bijvoorbeeld door de huidkenmerken van proefpersonen te meten met behulp van de nieuwste biofysische werkwijzen met betrekking tot rimpels, elasticiteit, dikte en vochtgehalte. Op deze manier laat het bedrijf uiteindelijk zien dat de innovatieve huidverzorgingsproducten van Beiersdorf een positief effect hebben op de teint van de huid en de huidstructuur versterken. Dit is de missie van het onderzoek bij Beiersdorf: aangepaste producten ontwikkelen die zorgvuldig zijn geformuleerd, minutieus zijn getest en op natuurlijke wijze effectief zijn.

Huidfunctie en structuur

Met een oppervlak van bijna twee vierkante meter en een gewicht van bijna 12 kilo is de huid ons grootste orgaan en verantwoordelijk voor diverse taken. Met behulp van meer dan 1,5 miljoen zeer kleine zenuwuiteinden in de huid is het mogelijk trillingen en pijn te ervaren, te voelen en druk en temperatuurprikkels te waarnemen. Als een 'opnameorgaan' kan de huid stoffen uit de omgeving opnemen en in het lichaam verspreiden, zoals gebeurt bij het aanbrengen van huidverzorgingsproducten. De zuurmantel voorkomt dat bacteriën het lichaam binnendringen. Door te zweten beschermt de huid ons tegen oververhitting. En het spreekt voor zich dat de huid een zeer geavanceerde bescherming biedt tegen vochtverlies, kou, ultraviolet licht, mechanische irritatie en ziekteverwekkers.

De structuur van de menselijke huid

De opperhuid vormt de buitenste huidlaag

Opperhuid

De opperhuid (epidermis) is de buitenste laag van de huid, die uit een aantal cellagen bestaat. In de onderste laag worden nieuwe huidcellen (keratinocyten) aangemaakt die daarna door de oppervlaktehuid bewegen. Binnen slechts twee weken werken ze zich door de opperhuid naar boven, sterven, worden hard en vormen een gelaagde structuur van verhoornde cellen die de waterdoorlatende lipide membranen stabiliseert. Bovenop de huid bladderen verhoornde cellen (corneocyten) af.  Op deze manier vernieuwt de huid zichzelf ongeveer elke vier weken. In de laagste regionen van de epidermis bevinden zich ook de pigmentcellen (melanocyten) die melanine voor pigmentatie aanmaken en zorgen dat bij blootstelling aan UV-straling de huid een beschermende kleur krijgt.

De dermis is de schakel tussen de opperhuid en Subcutis

Huid

De dermis is aanmerkelijk dikker dan de epidermis en bestaat uit twee lagen: de relatief dunne papillaire en de dikkere reticulaire laag. Het oppervlak van de papillaire laag met zijn vele hobbels (papillae) grijpt in de epidermis in en dient als diens fundament. Elke papilla is voorzien van een klein capillair vat. In de papillaire laag bevinden zich ook de defensieve cellen, lymfevaten en de uiteinden van zenuwvezels die in staat zijn trillingen en aanrakingen gewaar te worden. Beide dermische lagen bevatten een netwerk van collageen en elastische weefsels die zijn aangemaakt door fibroblastcellen die de huid elastischer maken. Dit netwerk gaat door in de reticulaire laag.

De Subcutis is de onderste huidlaag

Subcutis

De onderhuid (subcutis) bevindt zich onder de dermis en bestaat uit bind- en vetweefsel. Het dient niet alleen als opslag voor vet maar ook als vulling, schokdemper en isolatie voor het lichaam.

Succesvolle Merken

Succesvolle Merken

NIVEA, Eucerin en La Prairie: onze merken genieten het vertrouwen van miljoenen consumenten wereldwijd en bekleden een toonaangevende positie in veel verschillende markten.

Meer lezen