Innovatie Highlights

Innovatie en Kwaliteit

Het ontcijferen van de complexe processen in de huid, het onderzoeken van de effecten van bepaalde substanties op de huid en het ontwikkelen van nieuwe productformules - deze drie activiteiten vormen al 130 jaar het geheim van het succes van Beiersdorf. Zelfs de introductie van Eucerin (1900) en NIVEA-crème (1911) kan worden teruggevoerd op systematisch onderzoek. Dit werd uitgevoerd terwijl er tegelijkertijd naar nieuwe emulsies werd gezocht in nauwe samenwerking met dermatologen. Volgens dit principe werkt Beiersdorf nu nog steeds. Onderzoek en ontwikkeling blijft de bron van dermatologische expertise en de hoge innovatiegraad.

Beiersdorf heeft al vele decennia de norm in de wereld gezet, bijvoorbeeld met de introductie van de huidbeschermingsfactor in zonnebrandproducten, de eerste huidverzorgingslijn voor mannen en natuurlijk met de talloze actieve bestanddelen zoals het co-enzym Q10 om huidveroudering tegen te gaan en Hydra IQ in hydraterende producten. Onze producten zijn ook revolutionair, doordat ze zeer zacht voor de huid en bijzonder goed van kwaliteit zijn.

Beiersdorf richt zich systematisch op de wensen van de klant. Deze consistente focus op de behoefte van klanten is het antwoord op de vraag waarom de merken van Beiersdorf, zoals NIVEA, Eucerin en La Prairie zo lang zo succesvol zijn in de hele wereld.

Geschiedenis van actieve ingredient innovaties

1911

Stabiele emulsies met water en olie met Eucerit

De emulgator Eucerit (Grieks: mooie was) werd voor het eerst in 1900 uit lanoline van schapen geëxtraheerd door de chemicus Isaac Lufschütz. In 1911 ontwikkelden dr. Oscar Troplowitz, dermatoloog dr. Paul Gerson Unna en chemicus dr. Isaac Lifschütz NIVEA-crème, wat een revolutie betekende voor de wereld van huidverzorging. Een eerdere ontdekking van Lifschütz, Eucerit, diende als basis voor NIVEA-crème. Deze emulgator maakte het onmogelijke mogelijk: voor het eerst water en olie combineren in een stabiel mengsel.

Hoe werkt Eucerit? 

Eucerit is een emulgator die het mogelijk maakt twee niet mengbare vloeistoffen, zoals water en olie, te mengen, te verspreiden en te stabiliseren in een fijn mengsel. Dit heet een emulsie. Eucerit maakte het mogelijk de eerste stabiele emulsie met water en olie te produceren. Deze ontdekking was revolutionair, want tot die tijd konden zalven en crèmes alleen geproduceerd worden op basis van bijenwas en vaseline. De nadelen daarvan waren een doordringende geur, een stugge en dikke textuur en een beperkte houdbaarheid. Eucerit was de eerste emulgator met water en olie die men zich kon veroorloven en beschikbaar was in grote hoeveelheden voor industriële productie. Sinds de ontdekking vormde het de basis voor NIVEA-crème.

1998

Het energieniveau van de huid verhogen met Q10 

Q10 is een co-enzym en wordt gebruikt voor de biochemische processen in het lichaam. Het kan via crèmes of voedsel worden geabsorbeerd. Maar het lichaam produceert het ook zelf. Q10 is onderdeel van de mitochondriën, de 'energiecentrale' van de cel. Hier vindt de transportketen van elektronen plaats; een van de belangrijkste stappen in het katabolisme (of verbranding) bij levende organismen. Onderzoekers van Beiersdorf bestudeerden de rol die het huideigen co-enzym Q10 in de huid speelt. In 1998 waren zij de eersten die de huideigen Q10 als werkzame stof in huidverzorgingsproducten voor de massaproductie introduceerden.

Hoe werkt Q10? 

Het co-enzym Q10 dient als een bemiddelaar tussen de verbrandings- of katabolische processen in de cel door voedingsstoffen af te breken en ze om te zetten in energie. Q10 is ook een antioxidant. Wanneer de omgezette zuurstof in de cellen niet volledig in water wordt omgezet, worden vrije radicalen gevormd. Deze reactieve moleculen veroorzaken kettingreacties in de cellen, die hierdoor permanent beschadigd kunnen raken. Dit is een van de processen die onze huid doet verouderen. Q10 heeft echter de capaciteit om het energieproductieproces te stabiliseren en deze vrije radicalen onschadelijk te maken en daarom de cellen tegen schade te beschermen. Als we ouder worden, neemt de concentratie Q10 in de huid af. Maar de onderzoekers van Beiersdorf waren in staat te bewijzen dat crèmes met Q10 het energieniveau van de huid weer laat toenemen.

2003

Energiereserves verhogen met creatine 

Creatine speelt een belangrijke rol in het opslaan van energie in een cel. In het geval van verhoogd energieverbruik is deze opslag een snel beschikbare energiereserve. Deze wordt aangesproken door bijvoorbeeld de spiercellen tijdens periodes van verhoogde activiteit. Toegenomen energieverbruik kan ook in huidcellen optreden, wanneer ze moeten omgaan met stress of reparaties moeten uitvoeren. Ondanks de betekenis van creatine kan het menslijk lichaam slechts aan een deel van de dagelijkse creatinebehoeften zelf voldoen en is het afhankelijk van levering van buitenaf. Dit ontdekten de onderzoekers van Beiersdorf en daarom gebruikten ze creatine als een actief bestanddeel in huidverzorgingsproducten. Creatine trekt, als het uitwendig wordt toegepast, binnen enkele minuten in de huid en is meteen na de opname beschikbaar voor de opslag en levering van cellulaire energie.

Hoe werkt creatine? 

Creatine wordt door de huidcellen geabsorbeerd via het huideigen transportsysteem (groen in de histologische laag van de epidermis hierboven) en wordt door creatinekinase van de opperhuid in energie omgezet. Als er meer energie nodig is, onttrekt hetzelfde enzym energie uit de creatine en maakt het snel beschikbaar. Huidcellen raken vol energie door de toevoeging van creatine in huidverzorgingsproducten en zijn daardoor perfect in staat energieslurpende stressaanvallen te weerstaan. De huidcellen zijn dan ook energierijk genoeg om de huid te regenereren. 

2006

Met hyaluronzuur vocht insluiten

Hyaluronzuur is een structuurstof van het lichaam die een enorme hoeveelheid water kan vasthouden. Daarom wordt het overal in het lichaam waar vocht essentieel is, gevonden. In de huid, in het glasvocht van de ogen, als natuurlijk onderdeel van bindweefsels en als 'smeermiddel' voor onze gewrichten. Als we ouder worden en blootstaan aan UV-straling, vertraagt de productie van het lichaamseigen hyaluronzuur. Daarom is hyaluronzuur een van de materialen die bij de behandeling tegen rimpels en bij het opvullen van de lippen en het gezicht, wordt ingespoten. Om dezelfde reden bevatten vele cosmetische producten hyaluronzuur, dat alleen goed werkt (namelijk vocht vasthouden) als het door de huid wordt opgenomen. Daarom wordt in het product Eucerin HYALURON FILLER een soort hyaluronzuur gebruikt, die op biotechnologische wijze is geproduceerd.

Hoe werkt dit nieuwe type hyaluronzuur? 

Beiersdorf testte een nieuw type hyaluronzuur dat is samengesteld uit kleinere, onderling minder sterk verbonden moleculen, op levende 3D-huidmodellen. Het bedrijf kon zo bewijzen dat dit hyaluronzuur door de huid kon worden opgenomen en gebruikt. Dit komt omdat kleinere moleculen sneller door de huid worden opgenomen dan grote moleculen met veel dwarsverbindingen. 

2008

De pigmentatie van UV-beschermde huid activeren met glycerrhizinezuur 

In het westen is het al vanaf het begin van de vorige eeuw in de mode een bruine kleur van de zon te hebben. Een bruine, gezonde huid wordt als aantrekkelijk gezien. In Brazilië is zo'n zonverbrande huid ook een statussymbool. Maar niemand wil een mooie bruine kleur ten koste van zijn gezondheid. Daarom deden de onderzoekers van Beiersdorf uitgebreid onderzoek naar de effecten van UV-straling op de huid en de biologische mechanismen van pigmentatie. De focus in dit onderzoek lag op de door de huid zelf aangemaakte melanine, normaal opgewekt door UV-licht. Uit de laatste bevindingen van het onderzoek is het innovatieve zonnebrandproduct NIVEA Sun Protect & Bronze ontwikkeld, dat huidpigmentatie bevordert met behulp van glycyrrhizinezuur.

Hoe werkt glycyrrhizinezuur? 

Glycyrrhizinezuur is een bestanddeel van glycyrrhizine, een stof die te vergelijken is met de suiker van de zoethoutwortel die drop zijn kenmerkende smaak geeft. Uit onderzoek naar de pigmentcellen van de huid kwam naar voren, dat glycyrrhizinezuur uit de wortel van de Europese variant van de zoethoutplant een enzym stimuleert. Dit bleek het kernenzym te zijn dat te maken heeft met de pigmentvorming van de huid en daarom de vorming van melanine bevordert. Uit ander onderzoek blijkt dat glycyrrhizinezuur ook voldoet aan andere eisen voor gebruik in huidverzorgings- en UV-beschermingsproducten: het wordt makkelijk opgenomen en is tegelijkertijd zacht voor de huid. Tests op proefpersonen hebben bewezen dat de innovatieve huidbeschermingsproducten met glycyrrhizinezuur de huid op betrouwbare wijze beschermt tegen zonlicht en de huid een mooie, natuurlijke kleur geeft.

2010

Het vochtnetwerk activeren met glucoglycerol

De ontdekking van aquaporines - kleine waterkanaaltjes in het membraan van huidcellen - werd onderscheiden met een Nobelprijs in 2010 en diende als inspiratie voor verdere innovaties. De HYDRA IQ-technologie op basis van het actieve bestanddeel glucoglycerol - een natuuridentiek bestanddeel dat de vorming van nieuwe aquaporines in huidcellen stimuleert, is een voorbeeld daarvan. Het idee was om deze innovatie te gebruiken als basis voor de ontwikkeling van zeer effectieve vochtinbrengende producten. De onderzoekers en ontwikkelaars van Beiersdorf bereikten hun doel: aquaporine-technologie werd opgenomen in huidverzorgingsproducten van de merken NIVEA en Eucerin.    

Hoe werkt glucoglycerol?

Met glucoglycerol bereikte Beiersdorf een doorbraak in de vochtinbrengende huidverzorging. Deze werkzame stof stimuleert de vorming van nieuwe aquaporines en laat water dieper in de epidermische huidlagen doordringen. Aquaporines zijn microkanalen in de celmembranen van de opperhuid (epidermis). De aquaporines kunnen water zeer goed doorlaten en zijn daarom verantwoordelijk voor de optimale verspreiding van vocht door de huid. Het aantal kanalen neemt af naarmate we ouder worden, en is al laag als we last hebben van een droge huid. Door het vormen van nieuwe aquaporines verbetert de HYDRA IQ-technologie op slimme wijze het natuurlijke hydratatienetwerk van de huidcellen en is daarom uitstekend geschikt voor de verzorging van de droge huid. 

2011

Technologie tegen vlekken van deodorant 

Klanten die deodorant voor ons evalueerden, hadden een duidelijke wens: ze wilden producten die geen vlekken achterlieten op kleding. Voor Beiersdorf was dit reden genoeg om onderzoek te doen naar dit probleem en naar oplossingen te zoeken. Het resultaat: de deodorant NIVEA Invisible Black & White.

Hoe werkt de technologie tegen vlakken?

Als het op deodorantvlekken op kleding aankomt, zijn er twee verschillende problemen: witte vlekken op donkere stoffen en gele vlekken op lichte stoffen. De witte vlekken kunnen eruit gewassen worden, maar de gele vlekken worden zichtbaarder bij elke wasbeurt. Ook witte vlekken blijven een ergernis natuurlijk. Ze bevatten aluminiumzouten die gebruikt worden als actief bestanddeel tegen transpiratie. Deze zouten blijven op de kleding achter en veroorzaken de vlekken. Om Om dit residu bijna onzichtbaar te maken, introduceerde Beiersdorf in 2005 een coatingtechnologie voor dit actieve bestanddeel. De gele vlekken zijn het resultaat van een ingewikkelde chemische reactie tussen het transpiratievocht, lichaamsvetten, de actieve bestanddelen in deodorant, calciumcarbonaat in waswater en oppervlakteactieve stoffen in wasmiddelen. De stoffen van deze reactie binden zich stevig aan het textiel (met name katoen) en hopen daar op. Met de innovatieve technologie in de producten van NIVEA Invisible Black & White nemen textielvezels minder van de stoffen op die deze vlekken veroorzaken, en wat toch in de kleding gaat zitten, kan er makkelijker worden uitgewassen. Zodat zwarte kleding zwart blijft en witte kleding langer wit blijft.

2012

Een stralend uiterlijk door lelijke pigmentvlekken te vervagen

UV-straling, hormonale veranderingen en huidontstekingen zoals psoriasis, eczeem of acne, maar ook bepaalde geneesmiddelen, brandwonden en laserbehandelingen kunnen het cosmetisch ongewenste probleem van hyperpigmentatie veroorzaken. Beiersdorf onderzocht dit probleem en pakte het aan met de ontwikkeling van Eucerin EVEN BRIGHTER. Het product bevat het zeer effectieve en actieve bestanddeel B-resorcinol, dat ervoor zorgt dat pigmentvlekjes minder zichtbaar worden. Als het product regelmatig wordt gebruikt, wordt het effect steeds sterker.

Hoe werkt B-resorcinol?  

B-resorcinol bestrijdt hyperpigmentatie door de melanineproductie in de huid te verlagen. Melanine geeft onze huid en haar hun natuurlijke kleur. Maar zonlicht, beschadigingen van de huid, hormonale veranderingen en aandoeningen kunnen tot overproductie van melanine op bepaalde plekken leiden, wat sproeten, levervlekken, melasma en andere vormen van hyperpigmentatie veroorzaakt. B-resorcinol verlaagt de melanineproductie en vervaagt de intensiteit van de pigmentvlekken.

2013

Vitaliteit voor gestreste cellen - magnolia gecombineerd met hyaluronzuur en creatine  

Magnolia wordt in de traditionele Chinese geneeskunde al meer dan 2000 jaar gebruikt. Het wordt geëxtraheerd uit de bast van de magnoliaboom, die in de lente bloeit, en zeer goede antioxiderende eigenschappen heeft. Omdat oxidatieve stress door UV-straling een van de hoofdoorzaken van huidveroudering is, heeft Beiersdorf zich achter deze traditionele stof geschaard. Het bedrijf kan nu zijn spanningsverminderende effecten op huidcellen bewijzen. Uit onderzoek dat is uitgevoerd op proefpersonen, kwam naar voren dat cosmetische formules met magnolia aanzienlijke rimpelverminderende effecten veroorzaakten. Om de gebreken van de oudere huid verder te behandelen probeert Beiersdorf nieuw terrein te betreden en magnolia te combineren met de wetenschappelijk aangetoonde bestanddelen creatine en hyaluronzuur.

Hoe werkt de combinatie van magnolia, hyaluronzuur en creatine? 

In onze celcultuuronderzoeken konden we succesvol aantonen dat de effecten van magnolia, de uitstekende vochtinbrengende eigenschappen van hyaluronzuur en de toename van de energiereserves door creatine elkaar uitstekend aanvulden. De drie bestanddelen versterken de activiteit en het energieniveau van overspannen cellen aanzienlijk. Daarom gebruikt Beiersdorf deze revolutionaire combinatie van bestanddelen in zijn innovatieve en zeer effectieve Cellular Anti Age-productlijn.

2013

Betrouwbare bescherming tegen onderarm vocht en geur, zelfs in stressvolle situaties

Wie is niet bekend met het plotselinge onaangename gevoel van doorweekte oksels tijdens spannende momenten? Dit is een primaire lichamelijke reactie, en een waar we zeker zonder kunnen. Het wordt veroorzaakt door een onmiddellijke activering van alle zweetklieren - eccriene en apocriene. En wanneer het zweet begint te stromen,  brengt het de onaangename geur van transpiratie. Dit wordt veroorzaakt door stoffen die worden vervoerd naar het oppervlak van de huid met het zweet, en vervolgens worden afgebroken door huid bacteriën. Stressvolle situaties vormen een bijzondere uitdaging voor deodorants en Beiersdorfs onderzoek. De afdeling onderzoek heeft nu de nieuwe NIVEA Stress Protect deodorant die extra bescherming biedt, zelfs in stressvolle situaties tegen de vorming van geurtjes en houdt de oksels mooi en droog.

Hoe werkt de extra bescherming?

In de nieuwe formule van NIVEA Stress beschermings deodorant,  heeft Beiersdorf twee verschillende zeer effectieve anti-transpirant ingrediënten gecombineerd en verhoogden hun concentratie. Een extra zinkcomplex verhoogd de antibacteriële eigenschappen aanzienlijk, zodat de innovatieve Stress Protect deodorant zowel mannen als vrouwen de betrouwbare 48-uurs bescherming tegen lichaamsgeur en zwetende oksels biedt, zelfs in onverwachte stressvolle situaties. De werkzaamheid van de deodorants werden op indrukwekkende wijze bewezen in speciaal ontwikkelde stresstests.

Succesvolle Merken

Succesvolle Merken

NIVEA, Eucerin en La Prairie: onze merken genieten het vertrouwen van miljoenen consumenten wereldwijd en bekleden een toonaangevende positie in veel verschillende markten.

Meer lezen